Logo BJB v ČR

Milí bratři a milé sestry, kazatelé a správci sborů BJB,

jsme vděčni za zprávy z různých sborů o spontánní pomoci, kterou poskytujete lidem prchajícím před válečným konfliktem na Ukrajině. S narůstajícím počtem uprchlíků narůstá i potřeba pomáhat.

Každý sbor může být jak na straně těch, kteří pomoc poskytují, tak na straně těch, kteří pomoc potřebují přijmout, aby ji předali dál.

Pomáháme přímo na Ukrajině – a to přes místní baptistické sbory. Z krizového fondu BJB posíláme 100 000 Kč prostřednictvím našich kontaktů z pražského sboru Vinný kmen na pomoc sborům na Ukrajině v Černivci a Mukačevu, které pomáhají přímo lidem čekajícím na hranicích a jejichž modlitebny slouží jako místní humanitární centra pro všechny potřebné.

Pomáháme uprchlíkům z Ukrajiny v České republice.

-          Ti, kteří odvážejí své blízké přímo ze slovensko-ukrajinských hranic, mohou v případě potřeby kontaktovat sbor BJB v Košicích, který nabízí nocleh, jídlo a odpočinek přímo ve sborové budově  nebo v místních rodinách. Pokud o tuto pomoc máte zájem, napište nám o telefonní kontakt na místní koordinátorku.

-          Doporučujeme každému sboru, pokud jste tak ještě neučinili, abyste se zkontaktovali s místními úřady a zorientovali se, jaké jsou možnosti pomoci uprchlíkům ve vašem městě, jaký je postup při jejich registraci atd., a také abyste nabídli vaši pomoc. Do některých našich sborů (českých i rusky mluvících) přijíždí uprchlíci a hledají ubytování, potřebují oblečení, jídlo a další základní potřeby.

-          Pokud máte volné kapacity pro ubytování lidí ve vaší sborové budově nebo u vašich členů, dejte nám vědět. Můžeme na vás nasměrovat lidi, kteří se kontaktují na rusky mluvící sbory BJB.

-          Vyzýváme vás také, pokud jste tak ještě neučinili, abyste se ve sborech společně zamysleli, co můžete udělat pro uprchlíky ve svém místě. Pokud potřebujete finanční pomoc z krizového fondu BJB, obraťte se na nás a vyplňte dotazník, kde pomáháte a jakou částku byste potřebovali. Na základě zjištěných potřeb budeme posílat finanční pomoc.

-          Vyhlašujeme sbírku na humanitární pomoc, ať přímo na Ukrajině, nebo prostřednictvím našich sborů v naší zemi. Přidejte se. Posílejte své dary na číslo účtu 63112309/0800, VS krizového fondu 911857, SS číslo sboru (v případě sborové sbírky). Plakát na nástěnky najdete zde.

Milí bratři a sestry, otevírejme svá srdce, dávejme k dispozici svůj čas, svoji pomoc i své finanční prostředky. Je zřejmé, že tato situace není krátkodobá, tak buďme vytrvalí.

Zároveň zveme zástupce sborů na videohovor, kde bychom sdíleli informace a potřeby i možnosti pomoci a to ve čtvrtek 3. 3. 2022 v 9:00 hod. Link byl rozeslán na sbory.

Děkujeme.

S modlitbou za ukončení válečného konfliktu na Ukrajině, za milost a pomoc pro trpící

Pavel Coufal, předseda VV BJB

Jan Jackanič, tajemník VV BJB

Zpět na hlavní stránku